Pieter De Crem
WO I

Pieter De Crem

Wat hebben Pieter De Crem, Charles De Broqueville en Baron Armand De Ceuninck met elkaar gemeen?

Alle drie zijn ze Minister van Landsverdediging (geweest). Ongetwijfeld zijn er nog veel meer overeenkomsten en misschien nog wel meer verschillen op te sommen. De herdenking van de eerste wereldoorlog zorgt momenteel voor meerdere linken tussen deze bewindslieden. Een ervan is het Amerikaanse echtpaar Ralph en Edith Norton, stichters van de Belgische Evangelische Zending (BEZ). Bijna toevallig werd hun focus tussen 1915 en 1918 gericht op de ondersteuning van moreel en moraal van de Belgische troepen door middel van (religieuze) lectuur en kleine, praktische geschenken. In 1917 en 1918 kreeg elke Belgische soldaat in actieve dienst een kerstpakket van de Nortons. Door omstandigheden werden de pakketten van 1917 pas in de eerste maanden van 1918 verdeeld. De verdeling op 22 februari 1918 in Alveringem in bijzijn van luitenant-generaal Gillain, bevelhebber van de vijfde divisie, werd door het leger gefilmd.

Enkele jaren geleden is de film – zij het in slechte staat – herontdekt. Dankzij Cinematek konden 3 minuten bewegend beeld gered worden. Honderd jaar geleden hadden de Nortons verschillende keren de tussenkomst van de Belgische minister van oorlog nodig om bepaalde doelen ten behoeve van de Belgische soldaten te verwezenlijken. Nu, bijna een eeuw later heeft de huidige minister van Landsverdediging de gunst nodig van de BEZ om deze beelden gebruiken voor een speciale DVD…

Zoals de 17e eeuwse Amsterdamse dichter Bredero al zei: ‘Het kan verkeren.’