FAQ Leeszaal

Waar kan ik documentatie en/of archief van Evadoc raadplegen?

Het erfgoed dat Evadoc beheert of bezit is te raadplegen in de leeszaal van KADOC KU-Leuven.

Moet ik een afspraak maken als ik de leeszaal van KADOC KU Leuven wil bezoeken?

De leeszaal is open voor het publiek van maandag tot donderdag, doorlopend van 9.00u tot 17.00u. Er zijn voldoende stopcontacten voor de aansluiting van laptops en er is WIFI voorzien. Publicaties kunnen vrij worden geraadpleegd in de leeszaal. Voor de raadpleging van archiefdocumenten en audiovisuele materialen dient u de verzoekprocedure te volgen. U wordt via e-mail verwittigd wanneer dit beschikbaar is voor raadpleging in de leeszaal.

Hoe ziet een eerste leeszaalbezoek er uit?

Bij een eerste bezoek, wordt u gevraagd een inschrijvingsformulier in te vullen. Hierin omschrijft u heel concreet uw onderzoeksonderwerp. Deze gegevens stellen het personeel in staat u zo goed mogelijk te helpen. Bij de start van een nieuw onderzoek moet u deze gegevens actualiseren. Eenmaal het formulier ondertekend, bent u ingeschreven. U verbindt er zich dan toe een aantal afspraken na te komen zoals vermeldt in het leeszaalreglement.

Wat mag ik meenemen naar de leeszaal?

Wat u wel en niet mag meenemen, kunt u terugvinden in het leeszaalreglement.

Kan ik het erfgoed gratis doorzoeken?

Ja. Het bezoek aan de leeszaal en het raadplegen van het erfgoed is kosteloos. Ook voor de hulp van de leeszaalmedewerkers hoeft u niet te betalen. Voor de vergoeding voor het maken van kopieën en het laten uitvoeren van onderzoek door medewerkers van Evadoc of KADOC KU Leuven verwijzen we naar het tarievenoverzicht.

Kan ik online zien wat er in de collectie zit?

Ja. Via het internet kunt u vooraf kijken welke materialen Evadoc in haar collecties heeft. De bibliotheekcollectie is raadpleegbaar via LIMO. Als u archiefstukken wilt raadplegen, moet dit op voorhand aanvragen via het verzoekformulier. Reken hiervoor ruim twee weken. Niet alleen moet de bewaargever om toelating worden gevraagd, de stukken moeten ook vanuit het archiefdepot naar de leeszaal worden overgebracht.
Tijdens een bezoek aan de leeszaal geven de medewerkers u desgewenst verdere uitleg. Mocht u bij de voorbereiding van uw bezoek aan onze leeszaal vragen hebben, dan kunt contact opnemen via het contactformulier.

Moet ik op voorhand bibliotheekmateriaal aanvragen?

Boeken, tijdschriften, jaarverslagen, congresverslagen etc. kunnen onmiddellijk worden aangevraagd en geraadpleegd in de leeszaal. Stukken uit de bibliotheekcollectie kunnen maximaal voor drie weken worden gereserveerd.
Zoeken in de bibliotheekcollectie doet u via LIMO.

Moet ik op voorhand audiovisueel materiaal aanvragen?

Ja. Voor raadpleging van foto’s, albums, affiches, vlaggen, geluidsbanden, films etc. dient u vooraf een afspraak te maken via de leeszaal van KADOC KU Leuven. Niet alle audiovisuele stukken zijn immers beschreven in de catalogi. Vaak worden ze ook bewaard in een extern depot.

Audiovisuele stukken vindt u terug via LIMO en LIAS.
Heel wat audiovisuele documentatie kunt u online raadplegen via LIAS.

Kan ik archiefstukken online aanvragen?

Dit is mogelijk via een gebruikersaccount bij LIAS. U vindt de knop om in te loggen (ook voor het aanmaken van een nieuw account) rechts bovenaan. Het aanvragen van de gewenste stukken loopt via de volgende stappen:
•    Zoek in LIAS en plaats de stukken in een werkmap via het linker menu.
•    De werkmap (workbook) kan je opslaan, terwijl je bestelmand (shopping cart) enkel tijdens de surfsessie bewaard wordt.
•    Bestel de stukken zodra je een bevestiging per e-mail ontvangen hebt dat je account werd aangemaakt.
•    Plaats de stukken in je bestelmand, klik in het linker menu op Bestellen ter inzage en volg de aangegeven stappen.

Waarom moet ik archiefstukken altijd op voorhand aanvragen?

Omdat voor de raadpleging van archiefstukken altijd een toelating van de bewaargever/eigenaar. Om dit te kunnen organiseren willen we u vragen online een verzoekformulier in te vullen. Omschrijf nauwkeurig uw onderzoek en noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen. Dit kan bepalend zijn voor de toelating die de bewaargever/eigenaar van het archief verleent. U wordt per e-mail verwittigd wanneer de toelating in orde is en de dossiers beschikbaar zijn voor raadpleging in de leeszaal.

Hoe lang duurt het voordat ik de archiefstukken kan inkijken?

Het duurt gemiddeld één tot twee weken vooraleer u archiefstukken in de leeszaal kan raadplegen. Niet alleen moet de toelating van de bewaargever/eigenaar verkregen worden. De stukken moeten ook worden opgehaald uit een extern bewaardepot.

Kan ik materiaal ontlenen?

In principe niet. Evadoc is een bewaarinstelling. Al het materiaal kan uitsluitend ter inzage worden gegeven in de leeszaal. Enkel bruikleen voor een tentoonstelling is bespreekbaar mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden die in een contract worden opgelijst.

Kan ik stukken kopiëren?

Ja, zij het onder bepaalde voorwaarden. Omdat een goede conservering van het erfgoed primeert, moet beschadiging van de stukken tot elke prijs worden vermeden. Daarom zijn een aantal beperkende voorwaarden van kracht die u hier kunt lezen.

Kan ik in de leeszaal hulp krijgen als ik onderzoek kom doen?

In principe wordt u geacht uw eigen onderzoek te doen, maar de medewerkers van de leeszaal zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden, uitleg en advies geven en u verder te helpen bij uw onderzoek.

Wat zijn de openingsuren en sluitingsdagen van de leeszaal?

De actuele openingsuren en sluitingsdagen van dit kalenderjaar vindt u op deze pagina.

Hoe bereik ik de leeszaal?

De leeszaal is gelegen aan de Vlamingenstraat 39 te 3000 Leuven. Als u met het openbaar vervoer reist, kunt u dit adres ingeven in de routeplanner van De Lijn, de NMBS of de TEC.
Als u met de fiets of de wagen komt, kunt u die parkeren binnen de grote poort van KADOC-KU Leuven in de Vlamingenstraat.

Heeft de leeszaal een cafetaria?

Ja. In het cafetaria kunt u water, koffie en thee verkrijgen.